Press "Enter" to skip to content

Dlaczego witamina D jest taka ważna dla naszego zdrowia?

Witamina D nie jest samoczynnie produkowana przez organizm człowieka, ale jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Nazywana jest „witaminą słońca”, ponieważ organizm człowieka może wytwarzać ją dopiero wtedy, gdy jest wystawiony na działanie słońca.

Dlaczego należy przyjmować kapsułki z witaminą D?

Pomimo tego, że nasz organizm w pewien sposób może syntezować witaminę D, gdy jest poddawany działaniu słońca, to jednak nie jest to wystarczające. Szczególnie u nas w Polsce, gdzie tego słońca w całym roku widzimy niewiele. Właśnie dlatego lekarze zalecają, aby wszyscy, czyli zarówno osoby dorosłe, starsze, jak i dzieci, przyjmowały witaminę D w kapsułkach, przynajmniej w okresie od jesieni do wiosny.

Odpowiednia ilość witaminy D w organizmie człowieka pozwala regulować pracę gospodarki wapniowo-fosforanowej. Dzięki temu wchłanianie wapnia i fosforu w jelicie cienkim przebiega prawidłowo. To gwarantuje nam między innymi odpowiednią mineralizację kości i zębów. Zobacz również “Jak witamina D wspomaga organizm?“.

Do czego może doprowadzić niedobór witaminy D w organizmie człowieka?

Poza bardzo niebezpieczną demineralizacją kości i zębów, która może doprowadzić do pojawienia się złamań i ubytków w zębach, to zbyt niska ilość witaminy słońca w organizmie jest też powodem innych dolegliwości. Wśród nich można wyróżnić ogólny spadek energii i chęci do życia, obniżenie nastroju, zwiększenie podatności na łapanie różnego rodzaju infekcji, problemy ze snem, utratę apetytu, biegunki i problemy z poprawnym widzeniem.

Brak witaminy jest też jednym z czynników zwiększających ryzyko powstania chorób mięśni, nadciśnienia i cukrzycy. Może doprowadzić też do otyłości.

Witamina D jest szczególnie ważna dla małych dzieci, których układ kostny się dopiero rozwija.

Witaminę D można przyjmować nie tylko w postaci suplementów diety. Znajduje się ona także w produktach spożywczych, jak np. wątróbka, jaja, mleko, ryby, oleje roślinne, dojrzewające sery. Warto również pamiętać, że witamina D wchłania się w towarzystwie tłuszczu, ponieważ jest jedną z 4 witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie www.lactoral.pl

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *